• šéfredaktor

Stravenkáři nám pomohli. Gastru ale hrozí, že dlouhodobě přijde o zákazníky



RESTAURATÉR A GARANT PROJEKTU MOJE RESTAURACE LUBOŠ KASTNERU:

Restauratéři v prvním pololetí letošního roku přišli kvůli koronavirové krizi na tržbách o 30 miliard korun. Odhaduje se přitom, že celý sektor ročně utrží okolo 190 až 200 miliard. V tomto čísle jsou ale započítány i kantýny, závodní jídelny a podobná zařízení. Restaurace a hospody tvoří jen část, zhruba 70 procent, upozorňuje Luboš Kastner, majitel gastroskupiny Hospodska a garant projektu Moje restaurace.

- To byla čísla jen za první pololetí, jaký je výhled nyní?

Kvůli nepříznivému vývoji situace nejsem moc velký optimista, že bychom do konce roku najeli na plný provoz. V prvním pololetí to bylo velice zlé i proto, že leden a únor, kdy ještě bylo otevřeno normálně, patří dlouhodobě v gastrosektoru k nejslabším měsícům. Teď to vypadá, že opatření potrvají celkově déle. A přijdeme zřejmě i o čas před Vánoci, kdy se lidé rádi scházejí v restauracích a kdy se v Česku objevují i turisti.

- Takže těch třicet si můžeme klidně zdvojnásobit na šedesát?

Těžko říct dopředu, ale obávám se, že možná i na víc.

- Platforma Moje restaurace, která je součástí Asociace malých a středních podniků a živnostníků, se snaží pomoct menším podnikům v krizi. Vyjednáváte s vládou. Bude schválená podpora účinná?

Určitě vidíme rychlejší podporu než na jaře. Vyjednané dotace na mzdy a nájmy jsou efektivní, ale nedosáhnou vůbec na úroveň, jakou například tento týden schválila gastronomii vláda v Německu. Okénka a rozvozy zajistí restauracím jen 3–5 % z obvyklých tržeb. Rozvážkové služby si berou třicet procent provizi z ceny. Restauratéři tedy nemají šanci pokrýt náklady a je to souboj o to, kdo najde prostředky na vykrytí ztrát. Čísla ukazují, že minimálně 40 % restauratérů má velké potíže tyto prostředky najít.

- Vy jste rozvozové firmy vyzvali, aby restauracím pomohly. Stejně jako jste vyzvali vydavatele stravenek

V nouzi poznáš přítele a rozvážkové firmy nijak nereagovaly, naopak "stravenkáři" se k výzvě postavili pozitivně a rychle. My potřebujeme hlavně otevřít a přilákat hosty do restaurací. Proto vítám, že navázali na jarní programy typu šestý oběd zdarma a podobně. Ještě více vítám, že někteří zastropovali provize, další nabídli cash back, tedy vrácení části utracených peněz zákazníkovi. Tím chtějí motivovat zákazníky k utrácení… Právě ten návrat zákazníků je teď velkou otázkou. Je důležité, aby gastro segment dostal podporu nejen v době uzavření provozů, ale i v období následujícím. Dotace na mzdy, nájmy a podobně beze sporu nejednomu podniku pomohou přežít. Následně ale bude nutné, aby se vrátili zákazníci, z nichž mnozí se drželi spíše doma i během letního uvolnění.

- Co pro to lze udělat?

Musíme komunikovat to, že restaurace a hospody jsou bezpečným místem. V žádných statistikách se prozatím nepotvrdilo, že jsou rizikovější než třeba práce ve skladu či u počítače. Ano, kluby a školní kantýny jsou rizikovější, ale kvůli tomu není podle mne třeba paušální plošná uzávěra pro všechny. Strach totiž dokáže sám o sobě každou krizi výrazně prohloubit. Samozřejmě by pomohlo dočasné snížení DPH, k němuž sáhli v některých sousedních zemích. Potřebujeme marketing a programy, abychom přilákali hosty zpět, potřebujeme motivovat lidi, aby se do restaurací opravdu vrátili. Lidé budou mít zároveň podstatně méně peněz a budou šetřit, proto nás teď vlastně trápí i současná podoba takzvaného stravovacího paušálu.

- A proč konkrétně?

Stravenka je účelová, ale peníze nikoliv. To znamená, že lidé peníze z paušálu budou moci použít na cokoliv jiného než na jídlo. Covid celou situaci podstatně změnil. Hrozí, že nás paušál od začátku příštího roku připraví o zákazníky. Proto za Asociaci malých a středních podniků podporujeme jeho úpravu tak, aby u něj byla zajištěna účelovost. Tedy že příspěvek zaměstnanců bude skutečně utracen za jídlo, a nedojde tak k poklesu tržeb restaurací, ale i firemních jídelen a kantýn. Druhou variantou je odložení paušálu opět na čas prosperity. Zdroj: Právo 10.11.2020