• Vladimír Pikora Reflex

Staněk: Konec obědů za 30 korun. S paušálem zmizí kantýny a teplý oběd nahradí vlašák s rohlíkem

Návrh na zavedení stravenkového paušálu z pera ministryně financí Aleny Schillerové míří do meziresortního připomínkového řízení. Paušál se má stát alternativou ke stravenkám. Obavy z něj ale mají provozovatelé kantýn a jídelen. Na ty totiž může chystané opatření poměrně tvrdě dopadnout. Celkem se v nich stravuje dohromady denně 1,8 milionu Čechů, to je skoro a půl milionu lidí více, než kolik platí za jídlo stravenkami. Jídelny a kantýny jsou přitom státem podporovány podobně jako stravenkový systém. Provozovatelé kantýn se nyní obávají, že zaměstnanci budou tlačit firmy k přechodu na paušál, což by celý systém zcela paralyzovalo. I drobný pokles počtu jídel nás lehce dostane do ztráty," tvrdí Vladimír Staněk, generální ředitel firmy Aramark, která je největším poskytovatelem služeb firemního stravování v Česku.

- Proč se paušálu obáváte, není nejlepší řešení dát lidem peníze, aby sami rozhodli, za co je utratí a kolik dají na jídlo? Úplně jíst by přece nepřestali.

Máte pravdu, pokud lidé mají možnosti se stravovat jinde než ve firemní restauraci, ať se svobodně rozhodnou. Mimo Prahu a v průmyslových zónách ale takovou možnost většinou nemají. Právě jim slouží firemní restaurace. Stravuje se v nich v průměru přes 80 procent zaměstnanců. A firma takové stravování dotuje. Představte si firmu s provozem na více směn. Lidé, kteří chodí do kanceláří, budou chtít paušál. Jenže zaměstnavatel nemůže v kantýně rozlišit, kdo dostal paušál a kdo má právo na dotované jídlo. Tak dá ten paušál všem. Kantýnu zavře a lidé na noční směně se prostě nebudou mít kde najíst. Průzkumy ukazují, že pokud lidé nemají vysloveně jídlo v jídelně nebo účelový příspěvek na stravování, jejich stravovací návyky se výrazně zhorší. Prostě peníze utratí za něco jiného.

- Podpora kantýn ale nezmizí, jen bude přidána další možnost, tedy paušál. Čeho se tedy konkrétně obáváte?

Kantýny jsou v průměru u nás otevřené přes oběd zhruba dvě hodiny, ale příprava jídla v nich trvá samozřejmě mnohem déle. Kantýna neprodává dražší nápoje a pivo, kde máte mnohem větší marži než na běžném jídle. Také, protože musíte zajistit extrémně rychlý servis jídla, potřebujete v čase výdeje mnohem více zaměstnanců. Například v automobilkách jsou to obvykle dvě až tři minuty, za které musí zákazník dostat jídlo, projít pokladnou a již sedět v jídelní části. To stojí peníze. Denním provozem se pak také dotuje stravování o nočních směnách a víkendech. Tato služba bude ohrožena jako první. Firemní stravování nepracuje s marží v desítkách procent, to jsou skutečně jednotky. I malý pokles počtu jídel nás lehce dostane do ztráty. V konečném důsledku to může znamenat až zánik firemního stravování, protože zaměstnavatel nebude moci zároveň dotovat firemní kantýnu a ještě dávat zaměstnancům paušál. Stejně tak se objevují již nyní signály, že řada zaměstnavatelů přemýšlí nad tím, že zaměstnanci sníží mzdu a nahradí její část právě tímto nedaněným paušálem. To je přece naprosto nepřijatelné. To vám přijde normální?

- Jak velký odliv klientely očekáváte v případě zavedení paušálu?

Bude to znamenat zásadní pokles celkového objemu tržeb, ale na konkrétní propočty je ještě brzo. Každopádně si představte, že dotovaný oběd dnes stojí 30 Kč a po zavedení paušálu se jeho cena zvedne na 120 Kč. Kolik lidí si za to oběd koupí? Manažeři asi ano, ale pro běžného zaměstnance to znamená, že bude za obědy platit 30 tisíc korun ročně. Kdo si to bude moct dovolit? Bude velmi záležet i na postoji odborových organizací, které u zaměstnavatelů působí. V řadě případů to bude znamenat, že pokud zaměstnavatel podlehne tlaku části zaměstnanců na vyplácení těchto nezdaněných peněz, dojde ke zmaření investice do firemní kantýny. U nás coby u největšího tuzemského poskytovatele firemního stravování, zaměstnávajícího přes 2500 lidí, jsou to stovky ohrožených pracovních míst našich zaměstnanců. Ale stát to nezajímá. S námi o tom nikdo ze státní správy nehovořil.

- O kolik peněz by podle vás mohly kantýny a restaurace přijít?

Nebudu spekulovat s konkrétními čísly. Je ale jasné, že navrhované řešení je mimořádně hloupé, nic neřeší a nic nepřinese. Lidé ty peníze za teplé jídlo v práci utrácet nebudou. Kantýnu nahradí nějaký automat na chodbě a česká populace bude dál tloustnout. Překvapuje mě, že se o tohle nezajímá třeba ministerstvo zdravotnictví. Vždyť tu léta řada provozovatelů firemních restaurací investuje do toho, abychom vařili zdravé jídlo a edukovali naše zákazníky, aby se stravovali zdravěji. Aby ti lidé potom jedli zdravěji i doma, v rodinách. Tohle teď přijde nazmar. Pokud jde o stravenkové firmy, bylo by mnohem rozumnější přimět je k tomu, aby stanovily přiměřenější provize, zjednodušily administrativu a zpřesnil se rozsah toho, co si zákazník může za stravenky koupit. Také nevidím důvod k tomu, proč nemůže zaměstnavatel dotovat celé firemní stravování, ale jen 55 procent nákladu. Řada významných zaměstnavatelů by to uvítala mnohem víc. Češi přibírají, jsme prvními v karcinomu tlustého střeva na světě, na což má negativní vliv zejména konzumace nezdravých polotovarů a uzenin. Dát 1,8 milionu lidí denně kvalitní teplé jídlo k obědu je prospěšnější než nezdaněné peníze. Ty totiž budou lidé považovat za normální součást běžné výplaty. Tím je v podstatě motivujeme, aby řádný teplý oběd nahradili nějakým přineseným nezdravým vlašákem se dvěma rohlíky. Deník se tomuto tématu bude věnovat v dalších dnech