• Vladimír Pikora Reflex

Restauratéři říkají: Neměňte, co funguje

Majitelé obědových restaurací a kantýn mají vážné obavy z dopadů navrhovaného zásahu do fungujícího systému stravování zaměstnanců. Případné zavedení neúčelového výdajového paušálu vytlačí stravenky a přivede celý sektor do potíží, obávají se.

„Placení za oběd prostřednictvím stravenek je stále velmi žádanou formou platby našich zákazníků. Mnozí sem k nám na oběd zavítají právě proto, že stravenky akceptujeme. Opravdu si nedovedu představit, že by jich přišlo na oběd stejně, pokud by stravenky nahradily hotovostní peníze. Možná ze začátku chvíli ano, ale dlouhodobě by byl v pracovní dny odliv strávníků jednoznačný,“ sděluje svoji obavu majitel a provozní restaurace Na Větrné z Českých Budějovic Lukáš Turinský.

Podobně pozitivně se na stravenky dívá i Martin Karel, který je majitelem restaurace Mexita v Hradci Králové a provozuje i kantýnu. „Jako majitel restaurace a zároveň i závodní kantýny mohu potvrdit, že díky stravenkám chodí zaměstnanci na oběd častěji a také si spíše dopřejí kvalitní oběd. Pro mě, jako podnikatele, představují stravenky důležitou část příjmů a znamenají jistotu pravidelných a vracejících se zákazníků.“ Aleš Drobil, majitel restaurace Formanka na pražském Smíchově uvádí, že stravenky tvoří polovinu tržeb jeho provozovny v době obědů: „Bez nich si neumím provoz restaurace představit. Pokud by je lidé neměli, chodili by na obědy určitě méně. I teď je dobře vidět, že nejvíce zákazníků chodí na obědy v první polovině měsíce, kdy ještě mají v peněžence stravenky od svých zaměstnavatelů.“ Takřka identicky vidí problém i majitelé brněnských restaurací Steakhouse a Pizzerie K1 manželé Kasalovi. „Na obědy k nám chodí naprostá většina strávníků se stravenkami z okolních, převážně IT firem. Opravdu se obáváme, že v případě, kdy lidé od svého zaměstnavatele dostanou peníze do výplaty a ne jako benefi t do stravenky, tak dají přednost pohodlnější a vlastně i úspornější formě oběda – přinesou si krabičku z domova nebo si udělají rychlý nákup v obchodě. Stravenky bychom proto rozhodně rušit nechtěli, ale mají sloužit jenom ke stravování a ne k nákupům,“ dodávají provozovatelé dvou brněnských restaurací.