• šéfredaktor

Paušál místo stravenek by byl pro nás poslední ranou, míní část restaurací

Poslední ranou, která by dokončila zánik gastrobyznysu, by bylo zavedení restauračního paušálu místo stravenek. Myslí si to více než pět set provozovatelů zhruba tisíce restaurací, kteří podepsali výzvu proti jeho zavedení. Paušál chtělo ještě na začátku roku prosadit ministerstvo financí.


foto: Anna Vavríková, MAFRA

Podle resortu financí měly na chystaném paušálu tratit pouze stravenkové firmy, kvůli sníženému zisku z provizí od zaměstnavatelů a restaurací. Návrh ministerstva prochází nyní připomínkovým řízením.


„Restaurace jsou nyní pod obrovským ekonomickým tlakem. Nikdo neví, jak dlouho uzavření provozoven potrvá. Měsíční výpadek tržeb odhadujeme na 11 miliard. Tržby ustaly, náklady na mzdy a odvody zaměstnanců a další fixní náklady ale zůstaly,“ uvedla předsedkyně Sdružení pro zaměstnanecké stravování Linda Nejezchlebová. „Restauratéři chtějí udržet i nadále své podnikání. Pokud jej však přijímaná opatření nepodpoří, po malých krámcích na vesnicích zavřou i hospody,“ dodala.


Výzvu proti stravovacímu paušálu zatím podle sdružení podepsalo 536 majitelů či provozovatelů restaurací s téměř 10 tisíci zaměstnanců. „Jsme přesvědčeni, že tento experiment vyústí ve významný pokles našich tržeb,“ stojí v dokumentu. 


Samostatné peníze na stravování


Paušál by měl být podle návrhu ministerstva financí alternativou ke stravenkám a podnikovému stravování. Daňové zvýhodnění paušálu by mělo zůstat stejné jako u stravenek, v případě stokorunové stravenky by tak zaměstnanci měli mít 55 korun za každý odpracovaný den. 


Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním. Nápad podporuje Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR). „Je šokující, jestliže podle AHR stravovací paušál vítáme. Tato asociace zastupuje zejména hotely a ne segment stravování pro zaměstnance,“ dodává se ve výzvě.

Objevují se také další výzvy na pomoc restauracím a gastropodnikům, na které dolehla opatření proti šíření COVID-19 obzvlášť tvrdě. Aleš Dočkal z Pivovarského klubu bojuje za to, aby se pro restaurace na minimálně šest měsíců zrušily veškeré odvody státu, včetně zdravotního a sociálního pojištění a daně z přidané hodnoty. 


Veškeré příjmy po znovuotevření restaurací by se pak mohly využít na nákup surovin, průběžné výplaty mezd ve zkrácených termínech a průběžné splácení nájmů a energií. „Toto je jediná možnost, jak si mohou firmy samy pomoci ke své záchraně bez přímé intervence státu. Pro stát to bude znamenat nulové výdaje na záchranu firem za předpokladu, že se vzdá po omezenou dobu příjmů z podnikání,“ uvádí Dočkal.


V ČR je nejvíc restaurací za poslední dekádu


Za posledních deset let se počet restaurací v ČR více než zdvojnásobil, vyplývá z databází datové společnosti Bisnode. Ke konci loňského roku bylo v tuzemsku celkem 21 592 firem, které podnikají ve stravování a pohostinství. 


„Provozování restaurací, bister či kaváren je za běžných podmínek vysoce konkurenční. Dlouhodobější výpadek většiny příjmů, kterým gastro podnikatelé nyní čelí, nemusí některé podniky ustát,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. Odvětví zaměstnává desítky tisíc lidí.


Vláda v pondělí prodloužila do soboty 11. dubna zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách. Původně platil do středečních 06:00. Zákaz se netýká například prodejen potravin, lékáren, drogerií, prodejen výpočetní techniky, malých domácích zvířat a potřeb pro ně, novin a časopisů, zahrádkářství, květinářství nebo prodeje zdravotnických prostředků.


Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/stravenky-pausal-restaurace-koronavirus.A200331_100631_ekonomika_mato