• šéfredaktor

Najezte se doma jako v restauraci

Po měsíci čistě domácího vaření možná uvažujete o tom, že byste si dali jídlo v nějaké dobré restauraci, bistru či kavárně. Zajít si do nich sice ještě nemůžete, na jejich jídle si ale pochutnat můžete.

Tisíce restaurací a dalších gastroprovozů vaří i nyní. Stačí si tedy jídlo objednat a vyzvednout. Kromě své oblíbené restaurace můžete objevit i nějaké nové. Stačí se podívat třeba do aplikace Nesnězeno. Ta se primárně zaměřovala na zlevněné prodeje jídel, které restaurace nestihly prodat. Dnes dává mnohem většímu počtu podniků šanci vůbec pokračovat.

Aktuálně svá jídla přes Nesnězeno nabízí již na 540 restaurací, bister, kaváren a dalších podniků po celé republice. Vše funguje velmi jednoduše. Aplikace vám ukáže podniky ve vašem okolí. Přímo v aplikaci si také jídlo zamluvíte a zaplatíte. Poté už si ho jen vyzvednete. Také společnost Edenred na svém webu provozuje webový vyhledávač restaurací. V databázi jich je 20 tisíc, což reprezentuje bezmála 90 procent všech tuzemských stravovacích zařízení. Nyní nově do vyhledávače přidal Edenred možnost vybrat provozovnu prostřednictvím tlačítka "prodej z okna". "Pro fungující restaurace je nyní důležité udržet si tržby, aby dokázaly pokrýt náklady na služby, které nyní v nelehké situaci nabízejí. Vyhledávač by mohl přivést restauracím v těchto dnech nové hosty, doufáme, že jim takto pomůžeme," konstatoval Nicolas Eich, generální ředitel společnosti Edenred.

Dovoz až k vašim dveřím

Jídlo z restaurace si lze nechat i přivézt. Využít můžete třeba aplikaci Dáme jídlo, která zajišťuje rozvoz z více než dvou tisíc podniků po celé zemi. Platit je v současnosti možné pouze online. Bezkontaktní je i doručení. Kurýr vám zavolá a objednávku nechá přede dveřmi. Po Praze vám jídlo v restauraci vyzvedne a doručí rovněž Uber Eats. Některé restaurace či bistra mají i vlastní rozvoz. Například Bageterie Boulevard rozváží své produkty po Plzni a velké části Prahy, brzy by měla služba fungovat i v dalších krajských městech. "Všichni kurýři jsou vybaveni rouškami a rukavicemi a vyškoleni v rámci bezpečnostních a hygienických opatření. Předání nákupu proběhne tak, aby kurýr přišel se zákazníkem do minimálního kontaktu na velmi krátkou dobu. Také platba bude možná pouze bezhotovostně," popisuje Jiří Štěpánek, provozní ředitel Bageterie Boulevard.