• šéfredaktor

Lidé si v restauracích připlatí. Obědy zdražují, zákazníků je málo

Zákazníci českých restaurací po pandemii musí sahat hlouběji do peněženky. Průměrný oběd zdražil o více než čtyři a půl koruny. Na vině jsou dražší suroviny, pokrývání finančních ztrát i to, že lidé chtějí přispět „svému hospodskému“. I tak ale majitelé sčítají ztráty – lidé chodí o pětinu méně než dříve.


Obědová menu zdražila. Zatímco ještě začátkem roku zákazníci za oběd v průměru zaplatili lehce pod 130 korun, teď už je jídlo stojí více – průměrně 134 korun a 40 haléřů. Vyplývá to z dat stravenkové společnosti Edenred. Oproti loňskému červnu se jedná o desetiprocentní nárůst.

Nejvíce podle Edenredu lidé zaplatí v Praze. Průměrná polední útrata tam poprvé v historii překročila 150 korun. Nejlevnější z krajských měst je naopak Ostrava, ve které se zákazník nají za zhruba 123 korun.

Pod hranicí sto třiceti korun se v současnosti nachází jen šest krajských měst – vedle Ostravy i v Ústí nad Labem, Jihlavě, Zlíně, Karlových Varech a Olomouci. Ještě před rokem se za takovou cenu přitom lidé najedli všude kromě Prahy. Růst cen pak potvrzuje i výrobce pokladních systémů Storyous. „V čase oběda vidíme nárůst hodnoty účtenky v průměru kolem 15 procent,“ uvedl pro iDNES.cz ředitel firmy Igor Třeslín.

Důvodů ke zvýšení útrat je podle obou společností několik. Část restaurací se snaží dohnat ztráty, které jim vznikly během karanténních opatření, některým zase zákazníci chtějí přispět na návrat do běžného provozu. Zvýšila se také cena základních potravin.

Restaurace navíc stále nemohou říct, že jsou z nejhoršího venku. Jejich návštěvnost totiž klesla o téměř pětinu. „Červnový meziroční pokles návštěv je stále poměrně vysoký, a to se v něm neodráží propad z důvodu úbytku zahraniční turistiky,“ tvrdí Jakub Ryba, šéf marketingu a inovací Edenredu.

Celkové ztráty kvůli koronaviru Ryba odhaduje na 25 miliard korun. Zvyšování cen tak bude nejspíš pokračovat. „Hospodští si i díky Covidu uvědomili, že potřebují více sledovat ekonomiku svých podniků, správně počítat marže a ceny, sledovat si skladové hospodářství a více se zaměřují na digitalizaci,“ doplňuje Třeslín.

Ryba pak dodává, že období nuceného uzavření některé restaurace stále ještě nemusí přežít. Situace se podle něj však jinak zlepšuje. „Pozitivním signálem je, že frekvence návštěv se i v průběhu června postupně zvyšovala a v druhé polovině měsíce jsme byli již jen 13 procent pod dlouhodobým průměrem,“ uvádí.

Zdražování ve stravování se přitom značně odrazilo i na červnových datech o inflaci. Podle Českého statistického úřadu ceny v odvětví celkově narostly o 5,5 procenta. Výrazně se zvýšila i celková cena potravin jako takových – například květák zdražil o více než dvacet korun za kilo, stejně jako brokolice. O desítky korun za kilo pak zdražovaly i různé druhy masa.


Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/obed-restaurace-zdrazovani-cena-hospoda.A200715_151243_ekonomika_svob