• Yana Pancheva

Kantýny v ohrožení

Návrh neúčelového stravenkového paušálu, se kterým přišlo Ministerstvo financí, je dnes spojován výhradně se stravenkami. To je ale velmi zavádějící. Neúčelový paušál se týká i podnikových jídelen a přímo ohrožuje jejich existenci.


Stravenky jsou dnes pouze jedna z alternativ, jak zajistit zaměstnancům stravování. Tím hlavním řešením zůstávají firemní kantýny, kde se dnes stravuje 1,8 milionu zaměstnanců. Dalších 1,3 milionu zaměstnanců pak nedostává příspěvek do kantýny, ale stravenky. Další zaměstnavatelé využívají dovozu jídla nebo mají přímé smlouvy s restauracemi v okolí.


Nově by měl mít tedy zaměstnavatel možnost si vybrat, jestli místo příspěvku do kantýny poskytne svým zaměstnancům neúčelový finanční paušál. Asi každý zaměstnavatel, který investoval značné prostředky do vybudování firemní kantýny, chce, aby se lidé v kantýně stravovali. Dělá to nejen kvůli zaměstnancům, ale i kvůli sobě, protože dobře naobědvaný zaměstnanec má podle mnoha průzkumů prokazatelně vyšší produktivitu práce.


Radši peníze než oběd v kantýně

Jenže neúčelový paušál je pro zaměstnance příliš lákavý. Jde přece o peníze, které lze využít na cokoliv. Zaměstnanci budou aktivně na zaměstnavateli požadovat zavedení paušálu místo příspěvku do jídelny. A tím se zaměstnavatelé s kantýnami ocitnou v pasti. Buď budou trvat na příspěvku do kantýny, ze kterého se rázem stane nejméně atraktivní benefit. Anebo přistoupí na zavedení paušálu, ale tím se výrazně sníží návštěvnost jejich kantýny. Řada zaměstnanců prostě využije paušál na splátky dluhů, k nákupu cigaret, na spoření nebo jiné aktivity než aby si za něj pořídili oběd, který bude v jídelně za nedotovanou cenu.


Například společnost Amazon nabízí svým zaměstnancům možnost zakoupit si oběd přímo v budově. Zaměstnanci mají každý den výběr ze tří jídel za dotovanou cenu 25 Kč.

„Možnost poskytnout teplé jídlo v budově je pro nás zásadní, abychom zajistili patřičný přísun energie pro celodenní směnu. K neúčelovému paušálu jsme skeptičtí z důvodu cash-flow zaměstnance. Předpoklad, že neúčelový příspěvek na stravu bude skutečně na stravu použit, je lichý,“ říká Michal Šebo, Senior HR Manager společnosti Amazon.

Lidé s paušálem omezí návštěvy jídelny

Snížením návštěvnosti jídelen dojde k poklesu jejich efektivity a zvýší se náklady na jedno jídlo. Obědy tak budou muset zdražit a tím se spustí efekt negativní spirály – další snížení počtu návštěvníků, které povede k nutnosti jídelnu uzavřít.


„Ze zavedení neúčelového paušálu máme velké obavy,“ říká Vladimír Staněk, generální ředitel společnosti ARAMARK. „Každý den uvaříme přes 120 tisíc jídel pro významné zaměstnavatele po celé České republice. Ze své zkušenosti mohu říct, že neúčelový paušál by měl jasný důsledek – tlak zaměstnanců na jeho zavedení, výrazné snížení návštěvnosti kantýn a rušení provozů,“ vysvětluje Vladimír Staněk. “Zaměstnavatelé dnes mají vysoké nároky na kvalitu a vyváženost obědů ve firemních restauracích, což se jim vrací v podobě zdravějších a efektivnějších zaměstnanců. Neúčelový paušál nás pošle o desítky let zpět. Chceme snad, aby si lidé opět nosili do práce chleba se salámem?“ dodává Staněk.

Paušál zničí firemní stravování

Zavedení neúčelového paušálu je nesmysl, který zničí firemní stravování. Ministerstvo financí útočí na stravenky, ale zlikviduje tím jídelny, které generují desetitisíce pracovních míst. Pokud stát něco daňově zvýhodňuje, měl by jít naopak cestou kontroly účelovosti - například nastavit správné užívání stravenek tak, aby se za ně daly kupovat pouze jídlo a obědy. Neúčelový paušál je nebezpečný útok na všechny firmy, které dnes provozují podnikové kantýny.