• šéfredaktor

Až třetinu restaurací může čekat krach

Čtvrtek 23. dubna 2020


Jako by nestačilo, co koronavirus napáchal doteď. Dát si pivo nebo něco k snědku může být napříště mnohem složitější. Zvláště v malých městech. Vypadá to totiž, že kvůli nouzovému stavu může zavřít až třetina hospod a restaurací.

Pokles tržeb restaurací 85% po jejich uzavření v rámci vládních opatření.


„Zatím zveřejněné průzkumy hovoří o čtvrtině. Z našich rozhovorů s restauratéry a  profesními spolky ale vyplývá, že to může být víc. Objevují se dokonce hlasy, že by mohla zavřít i polovina,“ říká Linda Nejezchlebová, předsedkyně Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZAMS).


Například průzkum společnosti Data Servis uvádí, že v důsledku vládních opatření letos přijdou restaurace nejméně o  třetinu tržeb. Otázka ale zní, co se bude dít, až otevřou. Kolik potenciálních hostů se bude bát jít mezi lidi. A kolika na to budou chybět peníze.


„Příjmy v  gastronomii vždycky ovlivňuje ekonomická prosperita celé země. Spousta lidí teď přišla o peníze a  ekonomové straší krizí. To nejsou dobré vyhlídky. Já odhaduji, že nakonec zavře asi třetina,“ dodala Nejezchlebová.


Hlavně, ať nepřijde další rána.

Už teď mnozí hlásí: „Končíme.“ A co bude teprve následovat? Co když Až třetinu restaurací může čekat krach opravdu zmizí každá třetí restaurace nebo hospůdka, kam jsme byli zvyklí chodit na oběd? Nebo dobře vychlazené pivo? Podoba našich měst a obcí se tak změní. Možná natrvalo. Adié, naše zvyky…


1/3 restaurací zvažuje uzavření kvůli viru

„Restaurace ale nejsou jen místy, kde se popíjí pivo. Řada lidí do  nich chodí na  pravidelné obědy během práce. Proto je podporujeme,“ říká Nejezchlebová. „Proto jsme také iniciovali výzvu, aby stát upustil od zavedení peněžního stravovacího paušálu. Může vést ke zrušení velkého množství stravenek, a tudíž poklesu příjmů ve stravování,“ dodává.

40 % uzavření kvůli viru restaurací může zavřít kvůli stravenkovému paušálu.


Podle Institutu oceňování majetku Vysoké školy ekonomické v Praze by mohly restaurace, závodní jídelny a kantýny přijít až o 35 miliard. Práci by tak mohlo ztratit až 33 tisíc lidí. Není divu, že výzvu podepsali majitelé či provozovatelé více než dvou tisícovek restaurací, jídelen, bister a dalších gastroprovozů.


Zdroj: www.blesk.cz