• šéfredaktor

Špatné časy restaurací:Tržby s koronavirem klesly o 83 %. 40 % se bojí,že je skolí stravovací paušál

Tuzemské restaurace trpí. Dva týdny od uzavření se jejich prodeje propadly podle platebních údajů společnosti Edenred o plných 83 procent. Mnohé bojují a vydávají jídla z okének nebo je posílají prostřednictvím rozvážkových služeb, ale čísla ukazují, že odvětví je v historicky nejhorší krizi.  Teď se navíc velká část z nich bojí, že jim definitivně zlomí vaz odliv zákazníků kvůli chystanému stravenkovému paušálu.


„Restaurace bojují, snaží se nabízet jídla z okénka a prodávají je i prostřednictvím dovážkových služeb, ale mají to velmi složité. Jestliže v prvním týdnu jsme zaznamenali pokles obědových transakcí na 19 procent běžného stavu, minulý týden se propad ještě mírně zvýšill a celkový pokles trhu je již 83 procent. Některé restaurace totiž jen uvařily jídla ze surovin, které měly nakoupené a dál v prodeji přes ulici nepokračují, většina pokračujících pak nakoupila nových surovin méně a vaří menší počet jídel za den“ říká generální ředitel společnosti Edenred Nicolas Eich.


Restauratéři se přitom již pomalu musí připravovat na další ránu. Tou je zavedení stravenkového paušálu, který plánuje ministerstvo financí. Podle průzkumu společnosti STEM/MARK pro firmu Edenred mezi 215 tuzemskými restauracemi se téměř 40 procent z nich domnívá, že paušál by způsobil takový odliv strávníků, který by pro ně byl doslova „likvidační“. „Průzkum jsme přitom pořídili ještě před propuknutím koronavirové krize, dnes je výchozí situace restaurací mnohem horší,“ říká Nicolas Eich.


Ministerstvo financí plánuje paušál zavést vedle současné podpory závodního stravování. Restaurace ale mají z náhrady stravenek paušálem kvůli hrozícímu odlivu zákazníků a poklesu tržeb výrazné obavy. Pro zavedení paušálu vedle stravenek a jídelen je tak podle STEM/MARK pouhých 14 procent restauratérů, naopak podporu současnému stravenkovému systému vyjádřilo 62 procent oslovených provozoven.


Stravenky totiž tvoří významnou část restaurací zejména v době obědů. Pro šest z deseti restaurací stravenky zajišťují více než 30 procent tržeb v době obědů. Pro pětinu restaurací je to pak dokonce přes polovinu obědových plateb. „Odtud jednoznačně pramení existenční obavy restauratérů. Pokud lidé dostanou paušál namísto stravenek, své peníze rozdělí na mnoho aktivit a jídlo z restaurací bude pouze jednou z nich,“ říká šéf Edenredu Eich.