• šéfredaktor

Češi jsou spokojeni se stravenkami i jídelnami. S paušálem by nechodili do restaurací


Stravenkový paušál, který chce formou nezdaněného příspěvku ke mzdě zavést ministerstvo financí, by se mohl minout účinkem. Případných 1500 korun čistého k platu navíc by totiž Češi použili zejména na řešení svých rodinných financí. Pouhých pět procent Čechů pak deklaruje, že by tyto nezdaněné prostředky použilo určitě na stravování v restauracích. Restaurace se tak v žebříčku nákupů ocitly až na desátém místě. Navýšenou mzdu by lidé častěji použili i na nákup dovolených, oblečení nebo spotřební elektroniky. Mnohem častěji než do stravovacích zařízení by pak Češi chodili pro jídlo do obchodů. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus pro Spotřebitelské fórum. Češi jsou podle výzkumníků se současným systémem závodního stravování – tedy se závodními jídelnami i se stravenkami, spokojení. Lidé, kterým zaměstnavatelé dopřávají závodní stravování, jedí pravidelněji než ti, kteří jsou při nákupu jídla odkázáni pouze na výplatu. Pravidelně každý den obědvá osm z deseti lidí, kteří mají k dispozici závodní jídelnu a jen o něco málo méně lidí se stravenkami. Lidé, kteří si platí jídlo jen ze svého, jedí mnohem méně často. Plných osmatřicet procent z nich obědvá nepravidelně nebo jen občas. Pro srovnání – tam, kde je závodní stravování, se takto »odbývá« o polovinu méně lidí. Ještě významnější rozdíly vidíme, pokud se zaměříme na obědy přímo v restauracích. Lidé se stravenkami totiž v nich obědvají třikrát častěji než ti bez stravenek. To už je obrovský rozdíl, který výrazně vypovídá o tom, že stravenky napomáhají ke kvalitnějšímu stravování. Lidé, kteří nakupují za hotovost v obchodech, totiž často volí méně kvalitní polotovary nebo se odbydou rohlíkem s vlašským salátem.


Závodní stravování má podle průzkumu ještě jeden obrovský benefit – dokáže lidem zajistit jídlo za velmi dostupné ceny. Největší skupina strávníků – plná čtvrtina – platí v závodních jídelnách za kvalitní oběd 21-30 korun. 63 procent strávníků pak podle průzkumu Focusu obědvá do padesátikoruny. Zajímavostí je, že vůbec nejnižší ceny mají jídelny v severozápadních Čechách. Naopak v Praze platí zaměstnanci o dvacet korun více než ve zbytku republiky. U stravenek pak jsou častější ty, které mají hodnotu mezi 91 korunami a stovkou. A za to se už ve většině tuzemských regionů dá pořídit kvalitní oběd, nebo jeho velmi podstatná část. Cena poledního menu v českých restauracích se totiž nyní pohybuje kolem 120 korun.


"Ukazuje se, že závodní stravování je fungujícím a zaměstnanci oceňovaným benefitem. Z vlastní zkušenosti a z rozhovorů s provozovateli i se strávníky víme, že kvalita stravování jak v jídelnách, tak i restauracích šla v posledních letech velmi výrazně nahoru. Vždy je co zlepšovat, ale dobám, kdy například v jídelnách převládali mírně nespokojení zákazníci, již naštěstí dávno odzvonilo. Zejména v jídelnách si pak lidé uvědomují, že kvalitní oběd za 25 či 30 korun by jinde stěží pořídili," říká šéfka Sdružení pro zaměstnanecké stravování Linda Nejezchlebová.


Průzkum se věnoval i tomu, podle čeho se lidé při výběru jídla rozhodují. Největší část z nich – devadesát procent označuje za rozhodující faktor chuť jídla, na druhém místě pak je kvalita prostředí, ve kterém obědvají a třetím nejdůležitějším faktorem je cena, k níž Češi stále silně při svém rozhodování přihlížejí. Dříve tak důležitá velikost porcí už zdaleka nehraje takovou roli – ocitla se až na osmém místě a před ní je pestrost a variabilita nabídky nebo to, jak jde jídlo rychle strávit.


Foto: V závodních jídelnách se dnes již vaří zdravá a přitom chutná jídla.

Zdroj: http://www.halonoviny.cz/