50 MILIÓNŮ PŘÍJEMCŮ

 Stravenky využívají každý den více než 50 miliónů   příjemců ve více než 42 zemích světa 

STRAVENKOVÝ SYSTÉM JAKO EFEKTIVNÍ NÁSTROJ
OVLIVŇUJÍCÍ TRH PRÁCE A EKONOMIKU POHOSTINSTVÍ

Vliv pravidelného stravování na produktivitu zaměstnanců si začali podnikatelé uvědomovat již dříve. V Čechách patří k průkopníkům Tomáš Baťa, který budoval firemní kantýny s levným a kvalitním jídlem od počátků svého podnikání, stejně jako průkopníci automobilového průmyslu Laurin a Klement v Mladé Boleslavi. V 90. letech minulého století vznikla i v Čechách potřeba firem zajistit zaměstnancům obdobný komfort, jaký nabízejí závodní kantýny velikých podniků. U firem, které si závodní stravování s ohledem na svoji velikost nebo typ provozu nemohou dovolit, tuto roli začal plnit daňově zvýhodněný stravenkový systém, díky němuž zaměstnavatel dokáže zaměstnanci poskytnout účelový příspěvek na stravu.

STRAVENKOVÝ SYSTEM

​1.300.000 zaměstnanců využívá stravenky: 31 % všech zaměstnanců

Pro více než 15.000
restaurací stravenky
znamenají tržby

14 miliard Kč za rok = 31 % celkových tržeb
restaurací v době oběda

60.000
zaměstnavatelů
poskytuje svým
zaměstnancům
stravenky

PRODUKTIVITA

71%

oběd zvyšuje moji
produktivitu

SOUSTŘEDĚNÍ

69%

oběd zvyšuje mé
soustředění

NÁLADA V PRÁCI

85%

oběd zvyšuje moji
náladu v práci

TVRZENÍ UŽIVATELŮ STRAVENEK

(PPM Factum pro AMSP, 2014,2018)

Složitá administrativa a daně
obtěžují
36% restauratérů,
naproti tomu stravenky nevnímá
jako problém
91 % restaurací

(průzkum AMSP 2018)

1/2 zaměstnanců

má čistý příjem

pod 21 000 Kč

Stravenky tvoří 10
15 % příjmu osob s platem
nižším než medián.

Uživatel stravenek chodí
do restaurace 3x častěji než zaměstnanec bez stravenek.

74 % zaměstnanců využívá stravenky ke stravování v průběhu dne